Според епидемиологичните проучвания, времето прекарано в седнало положение, е свързано не само с общата смъртност*, но също и с метаболитния синдром и неинфекциозни болести като диабет тип 2, фатални и нефатални сърдечносъдови заболявания и дори някои видове рак. [1]

"Тридесет и пет хронични заболявания и състояния са свързани със заседналост". [2]

* Общата смъртност се дефинира като всички смъртни случаи, които възникват, независимо от причината, в една популация или сбор от популации през определен период от време.

 

И положението се влошава ...

Физическата неактивност може да доведе до значителен брой незаразни болести и да повиши смъртността. Смята се, че 31% от световното население не отговаря на настоящите препоръки за физическа активност. Болестите, дължащи се на неактивност, се изчисляват като отговорни за 6% - 9% от общия брой смъртни случаи в света. "Според данни събрани от множество страни, седенето по повече от 3 часа на ден е причината за около 433 000 смъртни случая." [1]

 

Телата ни са създадени, за да се движат

По-честото стоене в изправена позиция не само спира развитието на смъртоносни болести, но и подпомага термогенезата (термогенезата е процес, при който се произвежда топлинна енергия в тялото и който ускорява метаболизма и спомага за изгарянето на повече калории), която всъщност подобрява начина, по който тялото се справя с инсулина [2].

Искате ли лесен начин да сте по-активни в ежедневието си? Опитайте да добавите бюро с регулираема височина на работното си място.

 

Ергономия и енергийни нива

Вместо да се налага да прибягвате до следобедната доза кофеин, за да издържите до края на работния ден, опитайте да получите енергия си по друг начин – като работите прави. Изследователи установяват, че редуването на периодите на седнало и изправено положение е достатъчно, за да се повишат енергийните нива в борбата срещу умората. [3]

 

Библиография:

1. Machado de Rezende, L. F., Herick de Sa, T., Mielke, G. I., Viscondi, J. Y., Rey-Lopez, J. P., & Garcia, L. M. (2016). All-cause mortality attributable to sitting time: Analysis of 54 countries worldwide. American Journal of Preventive Medicine, 51(2), 253-263.

2. Levine, J. A. (2015). Sick of sitting. Diabetologia, 58(8), 1751-1758.

3. Wennberg, P., Boraxbekk, C., Wheeler, M., Howard, B., Dempsey, P. C.,... Dunstan, D. W. (2016). Acute effects of breaking up prolonged sitting on fatigue and cognition: a pilot study. BMJ Open, 6(2).