Не ви е нужно ергономично бюро, за да работите изправени

Ако вие или компанията ви не сте готови да инвестирате в ергономично обзавеждане на този етап, това не е повод за притеснение. Винаги можете с налични средства да създадете функционална среда, която да изпълнява подобна функция и да ви помогне в стремежа към по-активен и здравословен живот. На кадрите по-долу може да видите подобни конфигурации и да „откраднете“ някоя идея.

.  

Обърнете внимание на „стендъп“ бюрата, които Ърнест Хемингуей и Стан Лий са използвали при написването на най-великите си произведения.    

   

Опитайте се да игнорирате недоброжелателите

Една от най-честите причини хората да се притесняват да работят прави е общественото мнение. Във всеки офис има по някой друг колега, който намира ергономичните бюра за безсмислени, а работата в изправено положение за ненужна. Такъв тип хора обикновено са доста гласни относно собствените си разбирания и със сигурност биха пуснали не една или две шеги, ако вие решите да се противопоставите на „нормата“. В такива ситуации е добре да запазите самоувереност и да си припомните защо сте решили да направите тази стъпка. В крайна сметка, ако вие усещате позитивите от вашия избор, какво значение има мнението на околните?

Започнете с малки стъпки

Много хора са ентусиазирани след като се сдобият с ергономично бюро да променят ежедневието си на 180°. Други пък стават обект на натиск от любопитни или недоброжелателни колеги и също се стремят да се „докажат“. Твърде високите очаквания на другите или на самите нас често водят до разочарование и бързо завръщане към заседналия начин на работа.

Затова си представете, че приспособяването към работата в изправено положение е като подготовката за бягане на маратон: никой не очаква от вас да можете да избягате 42 км още на първата си тренировка, затова и не е нужно да работите цял ден прав още от първия ден!

Започнете с 5-10 минути 2 пъти дневно и бавно зачестявайте интервалите, така че тялото ви да се чувства добре. Дори и да водите активен начин на живот извън офиса, нека не забравяме, че до скоро сте прекарвали по 7-8ч. изцяло в седнало положение. Мускулите ви ще имат нужда от малко време, за да свикнат с новия ви начин на работа и това е напълно нормално!

Какво ни съветват специалистите?

Сигурно се чудите какво би било оптималното време за работа в изправено положение след като вече сте се приспособили. Ергономистът Алън Хедж препоръчва спазването на така нареченото 20-8-2 правило. То представлява:

20 мин. работа в седнало положение, като се стремите гърбът и вратът ви да са максимално изправени

8 мин. работа в изправено положение, като отново е важно да се следи правилното положение на тялото

2 мин. леко разтягане и ходене

Спазването на това правило в един нормален работен ден (7.5ч.) ни дава:

5 часа в седнало положение

2 часа в изправено положение

0.5 часа движение

16 смени на позицията от седнало в изправено положение и обратно

Графиката по-долу илюстрира каква е правилната стойка за работа в седнало и изправено положение.Фактът, че дори си правите труда да прочетете тази статия, заслужава поздравления! Вие сте една стъпка по-близо до подобряване на офис навиците си и постигането на по-балансиран и активен живот. Запомнете: не позволявайте на недоброжелателите да ви попречат по пътя към вашите цели и не бъдете твърде строги със себе си!